Ik geloof in lange termijn aanpassingen betreft voeding en lifestyle. Zo ben je (bijna) altijd in balans en voel je je blij, gezond en mooi! Als hormoontherapeut, detoxcoach en vanuit mijn persoonlijke interesse deel ik een aantal persoonlijke tips om meteen mee te beginnen.

Het gevoel dat je volledig het roer moet omgooien, maakt dat je er met bergen tegenop ziet of er wellicht niet eens aan begint. Dat is vaak niet waar een gezonde lifestyle bij mij voor staat. Een doel waarbij je toewerkt naar een gezonde lifestyle, een voedzaam voedingspatroon en lekker eten. Je zult er zoveel voordelen van hebben dat je niet meer terug zou willen naar je oude gewoontes. Dat is de truc van een gezonde lifestyle en dat begint bij jezelf.

Hierbij geef ik je advies om steeds meer toe te werken naar een gezonde lifestyle. Deze regels zijn geen dieet en zijn zeker niet bedoeld als slechts iets tijdelijks. Ik kan alleen nog maar toevoegen: ‘Zet ‘m op!’

Tip nummer 1:
Vermijd suikers; kijk op de verpakkingen om te zien waar onnodige (snelle geraffineerde) suikers in zitten, eet geen bewerkte producten zoals witbrood, witte pasta, croissants, sauzen uit pakjes en laat alle soorten snoep staan. Het eten van minder suikers zorgt voor een stabielere suikerspiegel en dat zorgt weer voor een fitter en energieker gevoel. Daarnaast helpt het om op gewicht te blijven en ‘moodswings’ te voorkomen. Wist je dat een te hoge bloedsuikerspiegel ook kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering? Vermijd daarom de snelle geraffineerde suikers. Zorg daarnaast dat je voldoende vezels, eiwitten en de goede vetten binnenkrijgt.

Tip nummer 2:
Eet minder koolhydraten, naast eiwitten en gezonde vetten is het van belang om gezonde koolhydraten te eten. Denk daarbij aan volkoren pasta of volkoren rijst. Wees hier wel matig mee. Zeker wanneer je regelmatig sport kun je prima gezonde koolhydraten kwijt in je dieet. Denk hierbij ook eens aan zoete aardappel, peulvruchten, bananen en havermout.

Tip nummer 3:
Eiwitten zijn essentieel in een gezonde lifestyle. Je krijgt veel minder snel trek en ik kies zelf altijd voor een eiwitrijk ontbijt. Op deze manier heb ik eigenlijk de hele dag minder trek. Eiwitten spelen ook een belangrijke rol bij de spieropbouw. Zorg dus dat eiwitten onderdeel zijn van je ontbijt. Een aantal voorbeelden: (roer)ei met zalm, Griekse yoghurt met noten, havermout, eiwit/bananen pannenkoeken.

Tip nummer 4:
Eet vetten; wees niet bang voor vet, maar kies wel de goede vetten. Ieder lichaam heeft juist vetten nodig want vet is een brandstof. Denk hierbij aan noten, avocado, vette vis olijfolie, kokosolie, bonen en eieren. Wees ook zeker niet bang voor een beetje roomboter op z’n tijd. Bonus; eet je goede vetten (natuurlijk wel met mate) dan heb je ook sneller een ‘vol’ gevoel. Dit zorgt ervoor dat je minder snel gaat snoepen of teveel andere (minder goede) dingen eet. Kokosolie verdient in dit rijtje wat extra aandacht. Kokosolie kan namelijk helpen om af te vallen en dan doel ik met name op het vet aanwezig rondom de buik. Het geheim zit in de middellange-keten vetzuren en die vind je niet terug in veel voeding maar dus wel in kokosolie. Middellange-keten vetzuren worden door het lichaam als energiebron ingezet en niet als vet opgeslagen. Wees dus niet bang om kokosolie te gebruiken.

Tip nummer 5:
Neem een groene smoothie als ontbijt. Zo krijg je op een makkelijke manier je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnen en combineer de groenten met de juiste eiwitten en vetten (kokosolie, avocado, zaden) voor een langdurig vol gevoel zodat je moeiteloos tot de lunch door kunt. Mix er wat gember doorheen zodat je meteen wakker bent en je koffie kunt laten staan. Bonus; een groene smoothie is ook goed voor de huid.

Tip nummer 6:
Eet glutenvrij, stop met gluten. Gluten zijn niet goed voor de darmen. Sinds ik zo min mogelijk gluten eet merk ik dat mijn energie level hoger ligt en dat mijn darmen beter hun werk kunnen doen. Ik adviseer daarom iedereen om het in ieder geval een tijdje te proberen om te zien wat voor effect het heeft op je lichaam als je glutenvrij eet. Wel eet ik glutenvrije granen zoals quinoa, boekweit, haver of gierst.
Vervang tarwebrood door zuurdesem, rijstwafels of glutenvrij brood. En pastaliefhebbers; probeer eens de glutenvrije varianten, zoals bruine rijstpasta, boekweitpasta of quinoapasta.

Tip nummer 7:
Vervang koemelkproducten door rijstemelk, amandelmelk of havermelk, liever geen sojamelk en kies daarbij voor de ongezoete variant. En vervang gewone kaas eens door geiten- of schapenkaas (maar let op: kazen zijn dikmakers).

Tip nummer 8:
Eet fruit. Kies daarbij wel voor rood fruit, deze zit namelijk vol antioxidanten. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het onschadelijk maken van vrije radicalen. Fruit bevat antioxidanten maar rood fruit het meest dus kies bij voorkeur voor frambozen, besjes en ander klein rood fruit.

Tip nummer 9:
Stop bij 80% vol. Eet voldoende, maar niet tot je echt vol zit.

Tip nummer 10:
Intermitting fasting; dit helpt om vet te verbranden en vasten gaat het opslaan van vet tegen. Intermittent fasting betekent dat je vast met tussenpozen, je eet dan bijvoorbeeld tussen 12-18 uur. Het vasten kun je meerdere keren per week toepassen want het stimuleert de vetverbranding, groeihormonen en je word helderder. De nachturen tellen ook mee dus het is prima vol te houden. Je kunt ook als regel zetten dat je bijvoorbeeld na 6 uur ’s avonds niets meer eet tot de volgende ochtend 8 of 9 uur. In de ‘vastperiode’ mag je wel gewoon water, zwarte koffie en (groene) thee drinken. (geen kauwgom of iets dergelijks, geen supplementen dan doorbreek je je vast)

Tip nummer 11:
Drink 2 liter water per dag, het liefst gefilterd water.

Tip nummer 12:
Beweeg en geef je groeihormonen een boost!!! Al is het maar 20 minuten per dag! Koop een paar kettle bells, een disq training van Wendy van Dijk doe ik zelf, is zeker aan te raden. Je hoeft er niet eens voor naar de sportschool en heb je wel die stok achter de deur nodig, kies je er natuurlijk voor naar de sportschool te gaan. Geen excuses meer.

Tip nummer 13:
Geen frisdrank; laat frisdrank staan. Zowel de suiker variant als de light variant. Aspartaam in light frisdrank kan juist een hongergevoel creëren. Kies dus liever zoals eerder gezegd voor water en groene thee.

Tip nummer 14:
Snack gezond; snacken is helemaal niets mis mee mits gezond. Zelf eet ik veel rauwe groenten als tussendoortje zoals bijvoorbeeld wortel, bleekselderij en komkommer. Neem het mee naar je werk en zorg er thuis voor dat het altijd in de koelkast ligt zodat je altijd de keuze voor gezond hebt.

Tip nummer 15:
Stress; stress is niet goed. Niet voor de kilo’s, niet voor je mentale gezondheid, niet voor je hormonale huishouding en niet voor je algemene gezondheid. Stress kan leiden tot emotioneel eten. Daarnaast wanneer je veel last hebt van stress zal het lichaam meer cortisol aanmaken en cortisol zorgt er voor dat het lichaam vet op gaat slaan (ook hier met name rondom de buik). Het is belangrijk om jouw manier te ontdekken om stress te verminderen; ga sporten, ademhalingstechnieken, mediteren, probeer yoga of kies een andere activiteit waar je rustig en happy van wordt om stressvolle periodes te doorbreken.

 

Ervaren of wij iets voor jou kunnen betekenen, dat kan! Vrijblijvend en kosteloos, via het Kennismakingsconsult

 

Start vandaag nog met deze tips want langdurige aanpassingen in je levensstijl leiden tot het beste resultaat.

 

Liefs Kitty

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment